Varná doska je v súčastnosti oveľa populárnejšia ako klasické sporáky…Pozrite si jej pre a prosti a rozhodnite sa, čo vám viac vyhovuje! Pred samostatne stojacim sporákom radšej dajte prednosť varnej doske. Takéto rozhodnutie zodpovedá módnym trendom, je to estetickejšie a energeticky úspornejšie riešenie. Súčasťou varných dosiek je elegantný a praktický digestor.
Porovnanie:
Plynové varné dosky: + jednoducho sa regulujú a rýchlo reagujú na zmenu teploty
+ moderné typy sú vybavené elektrickým iskrovým zapaľovačom umiestneným priamo v horáku
+ termoelektrická poistka zhasnutia plameňa automaticky preruší prívod plynu, ak plameň zhasne
+ môžete na nich variť vo všetkých typoch hrncoch
– nevýhodou môže byť menšia pohodlnosť pri údržbe
Sklokeramická varná doska: + majú dokonalý plochý povrch a umožňujú používať hrnce rôznej veľkosti
+ obsahujú rýchlovarné zóny, ktoré dosiahnu maximálny výkon počas piatich sekúnd
+ dôležitá je funkcia indikácia tepla, ktorá informuje o teplote platne
+ sú relatívne jednoduché na čistenie
– na sklokeramickú dosku by nemalo nič spadnúť
– je potrebné pripojenie 380 V, k vývodu je potrebný istiaci vypínač
Indukčná varná doska: + oproti sklokeramickým majú asi o polovicu nižšiu spotrebu elektriky a rýchlejší ohrev
+ minimalizuje straty vznikajúce prenosom tepla medzi rôznymi materiálmi
+ prívod tepla je možné presne a rýchlo regulovať, ani tie najchúlostivejšie pokrmy sa nepripália
+ sú veľmi ľahko udržiavateľné, lebo vyliata tekutina sa nemôže pripáliť
– nutnosť používať len špeciálne nádoby s kovovým magnetickým dnom
– pri najmodernejších je samozrejmosť rozpoznanie veľkosti hrnca a jeho postavenie na varnej zóne