stolovania

Odkiaľ sa vzal fenomén spoločného stolovania?

Akosi sa zdá, že spoločné stolovanie je už v dnešnej dobe rarita. Ľudia častokrát nemajú ani čas sa najesť, nie to ešte pripraviť jedlo, prestrieť stôl a najesť sa spoločne s najbližšími. Veľa rodín však dodržiava tradíciu spoločného stolovania aspoň počas slávnostných chvíľ. Ako ste na tom vy? Považujete spoločné stolovanie za dôležité? Poďte sa s nami pozrieť na históriu stolovania.

stolovania
Jedáleň v štýle zo 16. storočia Zdroj: pinterest.com

Stolovanie v stredoveku

Už v stredoveku boli hostiny pompézne a mimoriadne slávnostné. Hlavnou ozdobou stola bolo tzv. jedlo na pozeranie (napríklad pečený páv). Veľký dôraz sa kládol aj na drahé nádoby a misy. Poriadna stredoveká hostina nemohla byť bez zveriny, či rýb. Hodovanie trvalo aj tri – štyri hodiny, počas ktorých sa podávalo od 30 do 100 chodov.

Zoznam niekoľkých pravidiel stolovania z 15. storočia:

Soľ ber iba s nožom
a na stole nikdy nespi,
spievaj málo,
radšej nikdy.

Tiež si treba pozor dať –
mastný nôž neoblizovať.
Pri stole sa v zuboch nešpáraj
a telo si príliš neškrabaj.

stolovanie v stredoveku
Stolovanie v stredoveku. Zdroj: encyklopediapoznania.sk

K najväčšiemu rozmachu stolovania došlo v 16. storočí, a to najmä pri príležitosti korunovačných banketov. Dokonca už od neskorého stredoveku zvykol Uhorský kráľ, v záujme zvýšenia prestíže, pohostiť celý uhorský snem voliaci panovníka a takisto aj obyvateľov korunovačného mesta na ľudovej hostine. Najväčšou miestnosťou hradov 16. a 17. storočia bývali jedálne. Nachádzali sa vedľa audienčnej miestnosti, kde aristokrat prijímal hostí.

historické stolovanie
Stolovanie v roku 1517 v Anglicku. Zdroj: historyextra.com

Každé správne panské sídlo malo od 16. storočia už dve kuchyne. Hodovacích miestností pribúdalo a zvýšili sa nároky na kvalitu jedla pre rôzne spoločenské skupiny bývajúce na hrade. Stravovanie malo vo vyšších vrstvách spoločnosti veľký význam. Bol to jeden zo spôsobov, ako aristokrati prezentovali svoje bohatstvo, postavenie a upevňovali spoločenské vzťahy. Kde inde ako pri jedle a dobrom víne, všakže? 🙂

luxusné stolovania
Luxusná jedáleň v štýle zo 16. storočia Zdroj: homeaway.com

Každodenný rituál spoločného stolovania na začiatku 17. storočia bol pestrý. Každý deň prichádzali a odchádzali hostia – predstavitelia politického či cirkevného života, vojaci či poslovia. Nižšie postavení hostia sedeli za okrúhlym stolom a jedli z cínových tanierov, pričom vyššie postavení hostia boli usadení k podlhovastým stolom a jedli zo strieborných tanierov.

Zmenilo sa aj servírovanie jedál na stôl. Kým dovtedy sa jedlá prinášali na stôl podľa ich základných surovín, ako jedlá z hydiny, hovädzieho mäsa alebo rýb, po novom bola prvým chodom polievka, potom varené jedlá, pečené jedlá, teplé paštéty a nakoniec sa podávalo ovocie – toto servírovanie poznáme dodnes.

stolovania
Panské stolovanie v Anglicku (18. storočie). Zdroj: pinterest.com

V minulosti, v rodinách, bol dôležitý spôsob spoločného stolovania, v spoločnosti usadenie hostí a taktiež vyberané správanie sa pri stole. Hlavou rodiny bol otec a k domácej pani sa prechovávala úcta. 

Moderné stolovanie

Dnes už nezáleží na tom, či jete doma za okrúhlym alebo podlhovastým stolom. Nezáleží ani na tom, ktorý člen rodiny kde sedí. Kuchyňa je miestom, kde sa stretáva celá rodina minimálne raz za týždeň a môže sa porozprávať pri káve alebo čaji. Je to  najobľúbenejšie miesto v domácnosti, ktoré je synonymom pre tradície a súdržnosť rodiny. 

Na našom webe nájdete skvelé realizácie kuchýň a na eshope kopec krásnych jedálenských stolov.

biely jedálenský stôl
Biely jedálenský stôl. Zdroj: ikuchyne.sk
industriálny jedálenský stôl
Industriálny jedálenský stôl. Zdroj: ikuchyne.sk