Kuchynská pracovná doska, na čo slúži a ako si vybrať tú správnu? Pracovná doska, ako už názov napovedá, slúži k práci v kuchyni. Na rozdiel od zvislých plôch všetka príprava pokrmov bude prebiehať práve tu. Mnoho zákazníkov sa domnieva, že keď si v súčasnej dobe kúpia novú pracovnú dosku, môžu priamo na nej krájať a naklepávať napríklad rezne. Výrobcovia žulových dosiek uvádzajú, že sa to dá, ale veľmi to neodporúčajú. Častým krájaním na jednom mieste sa možno časom urobia ryhy – a keby vám toto nevadilo, môžete si takisto tupiť nôž. I ten zvuk, ktorý pri rezaní na lesklom kameni vzniká, nie je práve pastva pre uši.

Na čo si dať pozor?

Najmenej vhodné je krájanie na laminátovej doske, ktorá sa tým ničí okamžite. Do laminátu sa robia zárezy a pod laminátom je už len drevotriesková doska, ktorá vode nedokáže odolať. Jedinou výnimkou snáď môže byť masívna drevená doska, ale aj do nej časom vryjete ryhy. Rovnako je to s odolnosťou voči chemikáliám, farbivám, alebo vysokej teplote. Teplotu približne do 160 stupňov znesú všetky uvedené dosky, teplotu vyyššiu potom dosky z kameňa značky alebo z jeho zmesí, odporúčame dosky z kameňa.

Kuchynská pracovná doska

Pokiaľ budete zakaždým dávať na jedno miesto, napríklad na žulovej doske rozpálený pekáč, zmene farby povrchu sa asi nevyhnete. Leštená hladká štruktúra sa tiež môže zdrsniť a zošednúť. Z estetického pohľadu je kuchynská pracovná doska veľmi výrazným prvkom dizajnovej kuchyne, viac informácií o dizajnových kuchyniach nájdete v našom štúdiu. Vždy je to veľká plocha, ktorá sa nedá len tak prehliadnuť. Jej správna voľba môže kuchyňu povzniesť, alebo naopak potopiť. Doska môže byť výrazná, ladená v podobných tónoch, alebo môže byť mdlá a nevýrazná.

Všeobecne sa nedá povedať, k akej kuchyni sa ktorá doska viac alebo menej hodí. Riaďte sa svojím vkusom a radou dizajnérov, pokiaľ si kuchyňu kupujete v kuchynskom štúdiu. Nebojte sa ale použiť k svetlej kuchyni kontrastnú tmavú dosku a naopak. Veľkú rozľahlú kuchyňu môže tmavá doska môže zomknúť a zblížiť steny k sebe, malú kuchyňu naopak svetlá doska o niečo  opticky zväčší. Pokiaľ budete mať kuchyňu čiste bielu, voľte dosku negatívnu, pokiaľ je kuchyňa celá biela s výraznými doplnkami napríklad exotické dýhy, je lepšie nechať bielu aj pracovnú dosku – kuchyňa potom bude veľmi elegantná. Naopak nie je príliš pekné použiť pracovnú dosku v rovnakom dekore ako má kuchyňu, ešte o niečo horšie je použitie len približného odtieňa.

Poznáme niekoľko druhov pracovných dosiek. Začneme tými najbežnejšími:

Laminátová kuchynská pracovná doska

Pokiaľ sa budete rozhliadať v bežnom kuchynskom štúdiu, navštívite obchodný dom alebo dielňu, najčastejšie narazíte práve na laminátove pracovné dosky. Majú niekoľko výhod: sú pomerne lacné, ľahké, dobre sa opracúvajú a toto opracovanie zvládne i skúsený kutil bez špeciálneho náradia a ponuka dekorov týchto dosiek je veľmi široká. Ich nevýhodou je predovšetkým malá odolnosť.

Laminátová pracovná doska je odolná proti teplu do cca 160-180 stupňov, takže vydrží bez obáv zaliatie čaju v konvici, ale rozpálený pekáč by ju mohol poškodiť. Nie je možné na takejto doske krájať nožom, preto je nutné používať  doštičku na krájanie. Hrany týchto dosiek sa vyrábajú  v rôznych profiloch a sú pomenované podľa ich tvaru U alebo L s úkosom. Skôr sa U hrany vyrábali s výraznými rádiusami na spodnej a hornej hrane, teraz sú tieto rádiusy zmenšené, doska vyzerá hranatejšia, čo je viac žiadané.

Corian

Corian je pravdepodobne zo všetkých materiálov najznámejší, pretože na svetovom trhu je už dlho. Nepoužíva sa len v kuchyniach, ale tiež v kúpeľniach, ordináciách, obchodoch, atď. Vďaka svojej jedinečnej tvárnosti a ľahkej opracovateľnosti vyhovuje Corian požiadavkám na výrobu zariadzovacích predmetov atypických tvarov. Umožňuje tiež napríklad vytvoriť interiér, ktorý nemá ostré hrany. Dizajnéri oceňujú Corian predovšetkým pre jeho schopnosť tvarovať ju do mnoha funkčných a atraktívnych podôb a tvarov. Nevystavujte corian pôsobeniu silných chemikálií.

Ak vaša pracovná plocha alebo umývadlo z Corianu príde do styku s takými látkami, ako sú odstraňovač farieb, čistič štetcov, odrezovač, čistič na rúry, čistiace prostriedky obsahujúce methylen chlorid, acetón a kyslé čističe odpadu, potom rýchlo opláchnite povrch mydlovou vodou. Corian odoláva nárazom, samozrejme ťažké alebo ostré predmety na ňom môžu pri dopade zanechať stopy, a tým povrch poškodiť. Nikdy nerežte priamo na pultoch z corianu. Tiež doporučujeme pustiť do drezu studenú vodu, ak do nej vylievate vriacu vodu. Corian odoláva teplu lepšie ako iné povrchové materiály.

Žula

Žula je spoli s masívnou drevenou doskou stopercentne prírodným materiálom. V porovnaní s masívnou doskou je omnoho viac odolná. Práve odolnosť je najväčšímplusom žulovej pracovnej dosky. Na trhu existujú  rôzne spracované žuly a kamenárstva, ktoré používajú rôzne typy žúl. Môžete si kúpiť žulu zo Slovenska, ale takisto aj z iných krajín sveta. Záleží len na tom, aký dekor sa vám bude páčiť a koľko finančných prostriedkov na túto pracovnú dosku budete mať k dispozícii. Pokiaľ sa ale rozhodnete pre žulovú dosku a budete ju správne ošetrovať, bude vám dobre slúžiť niekoľko desiatok rokov. Žula je tiež materiál, ktorý vás môže sprevádzať celým domom – môžete zladiť parapety, dosku, schodisko, kúpeľňu, dlažby, atď. Žulová kuchynská pracovná doska má tiež výhodu v tom, že je priamo na nej možné krájať a odoláva teplote aj 250 stupňov, takže na ňu môžete položiť panvicu s rozpáleným olejom.

Nerezové pracovné dosky

Nerezové pracovné dosky sú dnes vídané tiež v súkromných kuchyniach a nie len vo vývarovňach a v reštauráciách. Táto doska sa hodí predovšetkým do moderných kuchýň, ktorým dodá až laboratórny vzhľad. Veľký význam v kuchyni plnia aj jedálenské stoly, ako aj kvalitné stoličky. Pokiaľ sa rozhodnete pre nerez, oceníte hlavne to, že spĺňa najvyššie hygienické požiadavky, jej veľkou výhodou je odolnosť voči vysokým teplotám a pomerne ľahká údržba. Avšak krájať na tejto doske bez škrabancov nie je možné. Pokiaľ sa o nerezovú dosku nebudete starať, skôr bude zašpinená, rôzne fľakatá a nepekná. Najkrajšia je, keď je vyleštená. K tomu môžete špeciálne prípravky na nerez.

Pracovné dosky z masívneho dreva

Pracovné dosky z masívneho dreva patria v slovenských kuchyniach tiež medzi menej často používané dosky. Sú však každý rok o niečo viac obľúbené. Rovnako ako mnoho iných materiálov aj masív je náchylný na poškrabanie – áno, je možné na masíve aj priamo krájať – pokiaľ sa zmierite s tým, že doska bude za nejaký čas poškrabaná a rozliate farebné tekutiny v ryhách zostanú.