Mikrovlnné rúry v kuchyni sú praktickým pomocníkom takmer každej domácnosti. Predstava naparovacieho hrnca, kde sa hrejú knedlíky, vedľa hrniec s kapustou a ďalší hrniec s mäsom, je nám dávno cudzí. proces ohrievania jedla, ktorý skôr trval najmenej štvrť hodinu aj s prípravou, je dnes trojminútovou záležitosťou. Dnes si málokto vie predstaviť život bez mikrovlnky. Slúži predovšetkým k ohrevu, ale nezabúdajme na kulinárske možnosti tejto vecičky. Dokáže úplne divy – od chrumkavých kuriatok, pizzy, až po bábovky, atď. To všetko za čas, ktorý môžeme stráviť venovaním sa úplne iným činnostiam. Ďalším kladným faktorom je bezpečnosť.
Maminky majú v dobe svojej neprítomnosti kľud, že ich dieťa nezabudne vypnúť elektrický, či plynový sporák. Tiež pre starých ľudí znamená prínos v ich kuchynskej linke hlavne kvôli ľahkej obsluhe. Kuchynské linky taktiež pekne dopĺňajú aj elegantné jedálenské stoly a stoličky, ako aj dizajnové dekorácie ako napríklad rôzne misky, ktoré môžete umiestniť vedľa mikrovlnnej rúry a dať do nej napríklad ovocie.
Mikrovlnné rúry v kuchyni, ako fungujú?
Mikrovlnná rúra funguje na základe využitia elektromagnetických vĺn a vysokej energie. Vlnová dĺžka (mikrovln) je veľmi krátka a ľahko preniká do potravín, kde rozkmitáva molekuly vody, cukru a tuku. Zvýšený pohyb molekúl sa navonok prejavuje práve zvýšenou teplotou. Pri tomto procese sa jedlo nevysuší, nestratí tvar a vďaka teplu, ktoré sa vytvára vnútri potravín a dostáva sa napovrch, sa nám nepripáli. Najdokonalejšou činnosťou rúry je ohrev potravín, pre ktorý si väčšina z nás túto rúru kupovala. Intenzita ohrevu je závislá na nastavení výkonnostného stupňa. Čím vyšší výkon, tým kratšia doba ohrevu.
Maximálny výkon 800 až 1000 W je určený na ohrev tekutín a zapekanie. Na ohrev hotových pokrmov a pečenia mäsa postačuje výkon okolo 560 W. Aby sme boli spokojní s mikrovlnnou rúrou, je dôležité naštudovať si návod a pokyny pre užívateľa, čo je základný predpoklad jej úspešného používania. Ovocie a zelenina si zachovávajú vzhľad, arómu, vitamíny a veľmi sa nelíšia od čerstvých. Mäso, vrátane rýb, si ponechá šťavnatosť a štruktúru. Pri ohrievaní môžeme do mikrovlnky vložiť prakticky všetky jedlá, ktoré sa dajú ohrievať klasickým spôsobom.
V rúre nie je možné ohrievať jedlá, ktoré majú šupku. Čím pevnejšia je povrchová štruktúra, tým výbušnejšiu potravinu do mikrovlnky umiestňujeme. Celistvé vajíčko so škrupinkou alebo voňavá klobáska sa môžu behom niekoľkých sekúnd zmeniť na beztvarú hmotu, ktorú budeme dlho z mikrovlnk odstraňovať. Medzi výhody mikrovlnnej rúry patrí 10 x rýchlejší spôsob úpravy pokrmov, cca o 50 % nižšia spotreba energie oproti klasickému ohrevu a pečenia, možnosť viac spôsobov úpravy pokrmov, ľahká a rýchla príprava kakaa a čajov, rozmrazovanie na počkanie, zachovanie všetkých látok potrebných v potravinách.