Otvoriť alebo zatvoriť? Kuchyňu je lepšie uzavrieť ak veľa varíte

Kašlite na to, čo je moderné. Podstatné je, aké riešenie vám ako žene v kuchyni vyhovuje. Nech sa rozhodnete hocijako, nič nepokazíte. Nosia sa totiž obidve.

V stredomorských krajinách sa kuchyňa považuje za srdce domácnosti. Varenie sa tu považuje za národný šport, a preto táto miestnosť kvôli pachom a hrmotu býva rozhodne separé. Napriek tomuto trendu južanské ženy v domácnosti netrpia absenciou sociálneho kontaktu s ostatnou rodinou. Dôvod? Kuchyňu tu možno premenovať pokojne na dennú uónu, kde väčšinu času trávi celá rodina. Okrem varenia je obľúbenou činnosťou aj stolovanie. Ak vynecháme “nutné panelákové zlo”, veľa súčasných gazdiniek u nás si cestu k separé riešeniu nenašlo. Napriek jeho výhodám aj často variace ženy radšej uprednostnia alternatívu B. Ak si niekto myslí, že model samostatnej kuchyne vyšiel z módy, je na omyle. Kuchyňu je lepšie uzavrieť v prípade, ak veľa a často varíte, alebo ak pozývate často návštevy na vami navarené jedlo. Jedinou nevýhodou uzavretej kuchyne môže byť náročnejšia komunikácia a častý pocit izolácie.