Zvyky a tradície Vianoc snáď ani nepoznajú hraníc. Skoro každá rodina má svoje špecifické zvyky, ktoré sú poskladané z rôznych kútov Slovenska. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, čo majú na sviatočnom štedrovečernom stole ľudia v iných krajinách sveta? Pripravili sme si pre vás rýchly prehľad, ako vyzerá vianočný stôl vo svete – napríklad aj v takej Argentíne, či Fínsku.
Taliansko
Pravým Talianom na stole nesmie chýbať klasika v podobe gorgonzolového rizota a cestovín s mušľami. Ich taktiež veľmi obľúbeným vianočným jedlom je mäso so zeleninou pečené na bielom víne. Tradičnú večeru ukončia klasicky dezertom a to buď, kávovo-karamelovým krémom, koláčom z horkej čokolády s rumom alebo sladkým pečivom “Panettone” (niečo ako bábovka so sušeným ovocím a čokoládovými kúskami), ktoré servírujú s krémom mascarpone.
Austrália
Asi tušíte, že vianočná atmosféra v Austrálii bude úplne iná ako v našich končinách. Tušíte správne. Stolovať sa zvykne vonku na záhrade, síce v kruhu najbližších, avšak po večeri ľudia zvyknú ísť na pivo s kamarátmi. Čo však môžete nájsť u nich stole? Tradičným jedlom je morka, šunka, bravčovina a slané mäsové koláče. Ako dezert si môžete dať slivkový puding a dokonca sa môžete stretnúť aj so zvykom, kedy si niekto pri stole nájde drobnosť, ktorú keď nájde, mala by mu symbolizovať šťastie na ďalší rok.
Argentína
V tejto krajine žije mnoho katolíkov, ktorí slávia advent aj Vianoce. Sviatočné stoly sa tak ako aj u nás zdobia zelenými vencami s červenými, zlatými alebo bielymi kvetmi. Hlavné jedlo sa zvykne podávať veľmi neskoro – mnohokrát až po 22-tej hodine, keď je teplota vzduchu už trochu znesiteľnejšia. Podobne ako v Austrálii, aj tu sa rodiny stretávajú na záhradách pri griloch, kde si pripravujú jedlá z hydiny, pečené bravčové kolená, či kozľacinu. Ako prílohu jedia zeleninové šaláty, plnené paradajky a ako dezert vianočný puding. Po chutnej večeri vypúšťajú do vzduchu lampióny.
Ukrajina
Naši východní susedia počas celého Štedrého dňa pripravujú 12 pôstnych jedál. Prečo práve 12? Pretože to pripodobňujú k počtu apoštolov, ktorých mal okolo seba Ježiš Kristus. Medzi ich tradičné pokrmy, ktoré nesmú chýbať na stole, patrí fazuľa, vareniky (pirohy s kapustou), ryba, kysnuté buchty, kompót zo sušených hrušiek, jabĺk a šípok či tzv. mäsové holúbky (kapustné listy plnené mäsovou zmesou). Stolovať sa podľa tradície môže začať “až keď vyjde na nebi prvá hviezda”. Pozor treba dávať na to, aby bol na stole vždy snop z ovsa, žita alebo pšenice, čo značí bohatú úrodu. Na prípitok sa môže podávať jedine víno.
Fínsko
Ako začínajú vianočné stolovanie Fíni? No predsa tým, že idú do Fínskej sauny! Ešte predtým si však idú uctiť pamiatku zosnulých na cintorín, kde im zapália sviečku. Hlavné jedlo je zvyčajne veľká vianočná šunka, ktorá sa konzumuje s horčicou a chlebom. Súčasťou stola je aj ryba, pečienka s hrozienkami, zemiaky, ryža a mrkva. Tradičné pochúťky zapíjajú vareným vínom (glögi po fínsky). Ako dezert sa podáva ryžová kaša so slivkovým džemom a rôzne druhy čokolády. Fíni nezvyknú piecť vianočné koláče, výnimkou je joulutähti (vianočná hviezda z lístkového cesta a s džemom v strede).
Tak čo? inšpirujete sa tým, ako vyzerá vianočný stôl vo svete?
Koniec koncov, nezáleží však na tom, kto má aké jedlo na stole, ani na tom, akú má výzdobu. Najdôležitejší je ten čas, ktorý strávite s vašimi najbližšími. Čas, kedy sa konečne stretnete všetci spolu pri dobrom jedle, ktoré odráža práve tie vaše špecifické rodinné zvyky a tradície.