Jedálenské stoličky so stolom by mali v každej kuchyni pôsobiť reprezentatívne. Z hľadiska ergonómie je sed najbežnejšou a najdlhšie trvajúcou polohou nášho tela počas dňa. Pritom každý monotónny pohyb je nezdravý – sed by sme mali striedať s pohybom, resp. s dynamickým sedením.
V sede najviac času strávime na kancelárskych stoličkách, resp. počas voľna na sedačke, ale výnimkou nie sú ani jedálenské stoličky. Navyše, sú ich desiatky rôznych typov z hľadiska tvarovania, výšky, prídavných prvkov a podnoží – to všetko vplýva na naše zdravé ergonomické sedenie!
Ako správne sedieť na jedálenskej stoličke?
Pre kontrolu správneho sedenia využívame plochu sedadla tak, aby po ľavom a pravom okraji zostalo len pár (rezervných) cm. Výška sedadla od podlahy nemá byť väčšia než 480 mm, resp. vždy o niečo menšia ako dĺžka nohy (od chodidla) po koleno. Naše pohodlie ovplyvňuje aj hĺbka sedenia, čo má predstavovať max. 490 – 500 mm.
Usadíme sa čo najviac dozadu – súčasne podporíme väčší kontakt so sedákom a zhodnotíme pohodlie operadla. Celou plochou chodidiel by sme mali dočiahnuť na podlahu. Nohy si upravíme do takej pozície, aby v kolenách zvierali 90°.
Naozaj sa zamerať na jedálenské stoličky v jednom sete?
Z hľadiska ergonómie to nie je najšťastnejšie riešenie. Pre dizajn a reprezentatívnosť kuchyne predsa vieme robiť kompromisy! Kompromisom sú napr. vyššie odporúčané rozmery – ak ich budeme rešpektovať, jedálenská stolička sa stane komfortnou pre vyšších aj nižších členov domácnosti a pri rôznom zaťažovaní chrbtice.
Ak sú ale veľmi špecifické zdravotné problémy, vtedy už musí ísť dizajn bokom – napr. jedálenská stolička s hlbším sedením nie je vhodná pri bolestiach v panvovej a bedrovej oblasti, rovnako opatrne zvažujeme sedenie na veľmi jemnom čalúnení.
Pri ergonómii zohľadňujeme dispozičné riešenie kuchyne
Všetci túžime po kráľovskom sedení, ale vždy sa treba držať nohami pevne na zemi! Vychádzame z toho, že stoličky s vyšším operadlom, bohatým čalúnením, elegantným zdobením a mohutným područím sú vhodné do proporčne priestrannejších kuchýň.
Berieme do úvahy, že za stolom máme 4 a viac jedálenských stoličiek, pričom každý pri stolovaní potrebuje vlastnú osobnú zónu. Mohutnejšie jedálenské stoličky v menšej kuchyne by sťažovali plynulý prechod k stolu a od stola – zároveň na pohodlné odsunutie potrebujeme, aby bol za stoličkou voľný priestor 1 m a viac od steny.
Od kráľovského k extra modernému sedeniu
Extra moderné sedenie v kuchyni demonštrujeme na príklade barových stoličiek. Podľa ergonómie sú vhodné len na príležitostné sedenie, aj to za rešpektovania týchto zásad – ideálne by sme mali zvoliť pevnú barovú stoličku so štyrmi nožičkami. Zväčša ponúkajú lepšiu stabilitu a mnohé sa vyznačujú vyššou nosnosťou. Ak sa už rozhodnete pre model s masívnou nohou v strede, tak nech má takáto barová stolička nastaviteľnú výšku sedenia.
Najdôležitejším parametrom pre ergonómiu sedenia na barovej stoličke je práve výška sedáku, resp. rozdiel medzi doskou pultu a sedákom. Ten sa má pohybovať v rozmedzí 20 – 30 cm. Ak sme v rámci ergonomického sedenia spomínali opierku chrbta a rúk, tak pri vysokom sedení oceníte aj barovú stoličku s opierkou nôh. Vyhovuje najmä deťom, nižším osobám a pri dlhodobejšom sedení.
Jedálenské stoličky a vplyv na viac či menej pohodlné sedenie
Je to aj členenie jedálenských stoličiek podľa typu sedáka. Na pohľad najpríjemnejšie sú jedálenské stoličky s čalúneným sedákom. Ich povrch môže tvoriť napr. mäkký zamat. Každý čalúnený materiál – hoc aj mäkší, musí byť tvarovo udržateľný. Výrazné priehlbiny narúšajú nielen naše pohodlie, aj celkový dizajn stoličky.
Vraj na stoličke s dreveným sedákom dlho neobsedíte? Ale vydržíte, len si k príjemnému stolovaniu treba zaobstarať dobre opracovanú drevenú stoličku – ak vám nevyhovuje sedenie na masívnom dreve, skvelou voľbou sú lamelové alebo stoličky z ohýbaného dreva. Sedenie sa okamžite zmení na zážitok, od ktorého sa vám nebudete chcieť nikam odbiehať!