Konferencny-stolik-dreveny-2ks

Ako vybrať konferenčný stolík s ohľadom na bezpečie detí?

Konferenčný stolík je základom každej obývačky. Dotvára sedačku a poskytuje miesto na odkladanie vecí. Ak máte v domácnosti deti, mali by ste myslieť na ich bezpečie. Malé deti si vedia ublížiť na ostrých rohoch a hranách. Ako vybrať ten najlepší konferenčný stolík bezpečný pre malé deti?

Konferencny-stolik-dreveny-2ks
Zdroj: iKuchyne.sk

Kusy nábytku s hranatými a ostrými rohmi sú pre deti nebezpečné. Medzi takýto nábytok sa neradia len skrinky či police. Nebezpečnými môžu byť konferenčné stolíky. Ak máte v domácnosti menšie dieťa, výber stolíka by mal podliehať určitým normám. 

Plánujte dopredu

Ak zariaďujete obývačku a nemáte ešte deti, no plánujete ich, zahrňte tento plán do zariaďovania. Človek mení svoju obývačku 1 – 2 krát za svoj život. Ak onedlho dieťa príde, meniť celú obývačku alebo minimálne konferenčný stolík je zbytočné. Práve preto by ste pri plánovaní mali rozmýšľať prakticky. Vyberajte kúsky, ktoré budú vhodné ako pre vás, tak aj pre malé dieťa. 

Konferencny-stolik-z-recyklovaneho-dreva
Zdroj: iKuchyne.sk

Konferenčný stolík sa nachádza v strede miestnosti. Dieťa bude okolo neho často chodiť, a preto preň musí byť bezpečný. Myslite pri jeho výbere na túto maličkosť. Oblé hrany či mäkký materiál sú skvelou voľbou. 

Vedeli ste, že … 

Veľa úrazov býva kvôli tomu, že deti na seba nejaký nábytok prevrhnú. Práve preto by ste mali každý kus nábytku zaistiť.

Oblé tvary nie sú jediným riešením

V dnešnej dobe nájdete na trhu veľké množstvo rôznych druhov stolíkov. Oblé tvary sú  trendy, a preto sa ich rozhodne netreba báť. Hodia sa ako do veľkej, tak aj do menšej obývačky. Jednoducho sa kombinujú a vyzerajú zaujímavo. Pritiahnu pozornosť, vďaka čomu dostane vaša obývačka úplne iný rozmer. 

Oblé tvary však nie sú jediným riešením pre bezpečie dieťaťa. Existuje mnoho iných kusov konferenčných stolíkov. Tvar je niekedy nepodstatný, ak myslíte na správny materiál alebo spracovanie. Je dôležité vedieť nielen na čo staviť, ale taktiež čomu sa vyhýbať. 

dreveny-Konferencny-stolik
Zdroj: iKuchyne.sk

Materiál konferenčného stolíka je kľúčový

Niektorých to možno prekvapí, no samotný materiál je kľúčový. Drevo je síce tvrdé, no vždy je lepšie ako chladný tvrdý kov. Okrem kovu by ste sa však mali vyhýbať sklu, ktoré je veľmi nebezpečné. Dieťa by sa nemuselo iba udrieť. Mohlo by mať omnoho väčšie zranenia, napríklad z rozbitého skla. 

Drevo, kov alebo sklo však nie sú jediné materiály. Konferenčné stolíky sú dnes vytvorené z plastu alebo kombinácie viacerých materiálov. Výber je na vás, no existujú iné varianty, ako napríklad mäkšie materiály, ktoré sú do domácnosti s deťmi vhodnejšie. 

Rada odborníka

Ak predsa chcete stolík zo skla, zvoľte temperované sklo, ktoré je tvrdšie a len tak sa nerozbije.

Vyskúšajte mäkký konferenčný stolík

Ako sme už načrtli, konferenčný stolík môže byť z mäkkých materiálov. Príkladom je konferenčný stolík potiahnutý mäkkou látkou. V tomto prípade nejde ani tak o samotný tvar. Dôležité je, že nábytok je mäkký a dieťaťu sa nič nestane. 

zlta-strikovana-podnozka
Zdroj: iKuchyne.sk

Stolík môžete nahradiť zaujímavým trendom. Týmto trendom sú mäkké pufy, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi obľúbené. Sú mäkké a vďaka rôznym farbám sa budú páčiť vášmu dieťaťu. Ak sa nechcete konferenčného stolíka vzdať, na nejaký čas ho nahraďte práve pufmi.

Dostatočná vzdialenosť medzi sedačkou

Dieťa je potrebné chrániť správnou vzdialenosťou. Sedačka je miesto, kde budete sedieť nielen vy, ale aj vaše dieťa. Dieťa bude určite nielen sedieť, ale taktiež často odbehovať a chodiť. Deti sú aktívne, a preto je dôležité nechať im dostatočný priestor. Konferenčný stolík by mal mať preto dostatočnú vzdialenosť od sedačky. 

Dostatočná vzdialenosť by však nemala byť len od sedačky, ale aj od iných častí nábytku. Prechádzať sa bude lepšie všetkým. 

Penová ochrana rohov je dobrou alternatívou

Máte už nakúpený nábytok a kvôli dieťaťu ho nechcete meniť? Dobrým riešením je ochrana rohov. Vo väčšine prípadov je z penového materiálu a je mäkká. Dieťa sa tak neudrie a nespôsobí si žiadne zranenia. 

prirucny mramorovy stolik
Zdroj: iKuchyne.sk

Menšou nevýhodou ochrany rohov je, že to nevyzerá práve najlepšie. Ochrana kazí  prvý dojem. Na druhej strane penové ochrany nebudete používať príliš dlho. Preto to nemusí byť výrazný problém. 

Bezpečnosť dieťaťa je pri zariaďovaní dôležitá. Otázka bezpečnosti nie je len pri konferenčnom stolíku. Veľmi dôležité je zamerať sa aj na skrinky, police alebo iné kusy nábytku.

medeny-konferencny-stolik-okruhly
Zdroj: iKuchyne.sk

Rada na záver

Konferenčný stolík by mal slúžiť nielen vám, ale aj deťom. Práve preto by ste mali myslieť nielen na to, ako stolík vyzerá. Mal by byť taktiež bezpečný a dobre umiestnený. 

Hľadáte viac inšpirácie? 
Pozrite si náš e-shop
Do e-shopu